-

               
  v   Şiir Defteri
  v   Klipler/Videolar
  v   Resimler
  v   Müzik/MP3
  v   Yemek Tarifleri

TIKLA DİNLE

[ Yeni pencere aç ]
 
ŞAİRLER

Can YÜCEL

Menapoz

Tayyar YILDIRIM

“Ana” Var “Baba! ” Yok

Sadri HAŞİMOĞLU

Zaman

Cahit KÜLEBİ

Hikaye

Attila İLHAN

Böyle Bir Sevmek

Melih BAKİ

Ağla Yüreğim

Necip Fazıl KISAKÜREK

Canım İstanbul

Cahit Sıtkı TARANCI

Otuz Beş Yaş

Özdemir ASAF

Çırılçıplak

Ahmet HAŞİM

Bir Günün Sonunda Arzu

Abdurrahim KARAKOÇ

Bebeğe Çağrı

Sıtkı GÜR

Uzaktaki Sevgiliye

Muhterem ASLAN

Gece İsterim

Faruk Nafiz ÇAMLIBEL

Sen Nerdesin?

Nazım Hikmet RAN

Üç Selvi

Ahmet TELLİ

Bekle Beni

Kemalettin KAMU

İzmir Yollarından Son Mektup

Neyzen TEVFİK

Neyzen'den...

Refik DURBAŞ

Bin Kuş Ayışığında

Güngör CELEP

Kadın Vardır

Ahmet Selçuk İLKAN

O Adam

Ahmet Muhip DRANAS

Fahriye Abla

Melih CEVDET

Tek Başına

Sunay AKIN

Ama Ölüm

Arif Nihat ASYA

Bayrak

Hüseyin Nihal ATSIZ

Mutlak Seveceksin

Hasan Sami BOLAK

Ellerin

Yahya Kemal BEYATLI

Rindlerin Ölümü

Dilaver CEBECİ

Nur Dağından Gelenler

Aziz Nesin

Şiire Tutunmak

Ahmet ERDEM

Sesine Kar Yağdı

Kazak ABDAL

Ormanda Büyüyen Adam Azgını

Orhan Seyfi ORHON

Annemle Hasbıhal

Rıfat ILGAZ

Alişim

Aşık Sümmani

Nasihat Alana Edem Bir Öğüt

Aşık Reyhani

Bağlar

Aşık Veysel ŞATIROĞLU

Son Şiiri

Mahsuni ŞERİF

Durmuş

Ahmet Kutsi TECER

Nerdesin

Bedri Rahmi EYÜBOĞLU

çakıl

Halit Fahri OZANSOY

Balkonda Saatler

Ahmet NECDET

Ne Çok Enkaz

Enis Behiç KORYÜREK

Son Aşkıma

Bülent ECEVİT

Yargı

Yılmaz ERDOĞAN

Yaşayabilme İhtimali

Fazıl Hüsnü DAĞLARCA

Ölü

Abbas SAYAR

İlan Kiralık Oda

Ziya Osman SABA

Bir Oda Bir Saat Sesi

Bayburtlu Zihni

Seni Bağı İremden Mi Kaçırmış

Ümit Yaşar OĞUZCAN

Unutulmayanlar

Sezai KARAKOÇ

Yağmur Duası

Yusuf HAYALOĞLU

Bir Veda Havası

Necati CUMALI

Güzel Aydınlık

Sabahattin ALİ

Ruhumun Dalgaları

Ataol BEHRAMOĞLU

Ben Ölürsem Akşamüstü Ölürüm

Murathan MUNGAN

Sizden Saklı

Tevfik FİKRET

Han-ı Yağma

Sait Faik ABASIYANIK

Söz Açınca

Oğuz TANSEL

Tutsağın Türküsü

Ahmed ARİF

Hasretinden Prangalar Eskittim
 
Yazılar
 Yeni Yazılan 5 Yazı:

 Hit Yazılar:

 Yazı Gönder
 
SAYAÇ
Bugün : 2
Dün : 1
Toplam : 80349
Kez Ziyaret Edildik..
 
Akyuvarlar ve Yaptıkları
  Yazılar || Bilgi Dağarcığı
   Akyuvarlar ve Yaptıkları

Akyuvarlar ve Yaptıkları
Dr. Yusuf DOĞANER
 

Kan hücrelerinden birisi de akyuvarlardır. Her bir mm3 kanda 4.000–8.000 arasında bulunurlar. Kendi aralarında birkaç çeşide ayrılırlar.

Hastalıklarda koruyucu vazifeleri büyüktür. Vücudumuzdaki deri barajının açılması durumunda (..ki bu durum mikroplar, tahriş edici maddeler, yanıklar, vb.. durumlarda oluşur) yabancı tesirler dokularda birtakım lokal reaksiyon ile karı karşıya gelirler. Dalgalar halinde birbirini izleyen ve sonunda bir bütün olarak tamamlanan bu tepkiler olayına ‘İltihap reaksiyonu’ adını veriyoruz. Bu iltihap reaksiyonunun oluşmasında ve tamamlanmasında akyuvarların vazifeleri tam bir mükemmellikte işler.

Herhangi bir dokuda, gözle görülmeyecek kadar küçük bir sahada vücut için zararlı bir mikrop grubunun ulaştığını ve bu mikropların burada hücrelerde zedelenme, yaralanma veya hücre ölümüne yol açtığını düşünelim ve burada meydana gelecek iltihap hadisesini ve lökositlerin vazifelerini görmeye çalışalım. Mikroplar veya diğer tahriş edici, zedeleyici ajanlarla müteessir olan hücrelerden veya ölen vücut hücrelerinden derhal bir takım maddeler salgılanır. Bu salgılanan maddeler hasar gören hücrelerin yakınındaki kılcal damarlara tesir ederek onların geçirgenliğini arttırırlar. Geçirgenliğin artması ile hasar bölgesine kan plazması sızar ve sızdığı bölgede pıhtılaşır. Böylece o küçücük bölgede hücreler arasındaki vasat katılaşır. Bu durumda ise bölgeden geçen kılcal damarlar pıhtı ile doldurulmuş ve dıştan sıkıştırılarak kapatılmış olurlar. Bu bir bakıma o iltihaplı bölgenin çepeçevre sarılması, ablukaya alınması manasınadır.

Kılcal damar ağına ulaşan salgı maddeleri kan içinde dolaşmakta olan akyuvara tesir ederek onların aktif olarak kılcal damardan dışarı çıkmasına ve iltihap hadi- sesinin başladığı yere doğru süratle hareket etmelerine sebep olur. Bu safhada henüz ilim adamlarının anlayamadığı bir sır vardır ve lökositlerin iltihaplı yere geliş süratlerini hesaplamak mümkün olamamaktadır. Damar duvarından geçerek gelen lökositler yanında, daha onlar gelmeden oraya ulaşan lökositler de tespit edilmiştir ve bu hadiseye “yıldırım gibi kemotaksis” terimini kullanmaktadırlar.

Hadisenin başlangıcından itibaren başlayan ve ilk saatlerde en yoğun şeklini alan bu lökosit (akyuvar) hücumu, zedelenen böl genin mikrop ve her türlü yabancı ve zararlı ajanlardan temizlenmesi gayesine yönelmiştir.

Hadise bununla kalmaz. İltihap bölgesinden vücuda yayılan birçok maddeler ve iltihap reaksiyonuna katılan çevre dokulardan gönderilen sinyaller vardır. Bu 5m- sinyaller bütün dokulara ve bazı organlara alarm durumuna geçilmesi gerektiğini bildirir. Eğer iltihap hadisesi genişlerse, yani yabancı ajanlar üstün geliyorlarsa, kemik iliği ve lenfoid doku alarm durumuna sokulur. Depolara bekleyen akyuvarlar vazifeye gönderilir. Ayrıca kemik iliğinde de süratle yenilerinin yapımı hızlandırılır. Burada insanların harp sahnesinde uygulamaya koyduğu ameliyelerin hepsi vardır. Kimbilir belki de insanlar akyuvarların verdiği savaş sistemini anlasalardı, düşmanlarını daha kolay yenme imkanlarını bulurlardı.

Birkaç saat sonra mücadele sahasında birçok kimyevi ürün, metabolik artıklar birikir ve vasat asitleşir. Bu asitli vasatta akyuvarlar vazife yapamadıkları için çekilirler. Yerlerine kanın diğer beyaz küreleri olan lenfositler ve monositler ile savaş alanında daha evvelden var olan hücreler gönderilir. Bu hücreler o bölgede değişmeye uğrarlar ve çok daha büyük gövdeli dev (yutucu) fagositik hücrelere dönüşürler. Bu hücreler de mücadele alanını dolaşarak ele geçirdikleri mikropları, her şüphe ettikleri yabancı cisimleri yutarlar ve yok ederler. Fakat bir süre sonra kendileri de ölürler ve bu savaşta vücudun askerleri olarak şehit düşerler.

Eğer iltihap reaksiyonu dar bir sahayı aşacak ve genişlemeye yüz tutacak olursa daha köklü tedbirlere lüzum duyulur. Hipotalamus ve hipofiz gibi iki ana merkezin emri ile kortizon hormonu salgılanır. Bu hormonun salgı seviyesi maksimum noktaya ulaşır, bu da lökositlerin yapımı ve hızla üretilmelerine ve antikor yapımına yol açar. Aynı hormon antikor yapımı için ne gerekli ise onların yapılmasını kolaylaştırıcı tesir gösterir.
İltihap reaksiyonunda akyuvarlar sahaya hâkim olmuştur, dev hücreler sahada temizlik yapıp şehit olmuştur. Savaş sahasının temizlenmesi ve yeniden vazifesine iadesi gerekmektedir. Ölü hücreler az ise kısım kısım eritilerek kan dolaşımına verilir ve oradan zararsız hale getirileceği organlara taşınır, hatta bir bölümü besin maddesi olarak da kullanılır. İşe yaramayanları ise boşaltım organlarından dışarı atılır. İltihap reaksiyonunun cereyan ettiği saha geniş ise bütün doku kendi yerinde eritilir. Bunun atılması için iki yol tercih edilir. Ya doku kendi kendine deriden dışarı akar. Ya da hekimin neşteri ile açılır ve boşaltılır.

İltihap hadisesi geçmiştir, yıkıntılar temizlenmiştir. Bu bölgenin tamiri gerekmektedir.Bu muamele için çevreden gelen veya o bölgede bulunan hücreler vazife alarak tamir işini bitirirler.

Büyük bir mükemmellikte işleyen bu mekanizmada yukarıdaki sıra hassasiyetle korunur. İltihap hadisesinde rol alan faktörlerin hiçbirisi diğerlerinin vazifesini karıştırmazlar. Vazifelerini kusursuz olarak yerine getirirler ve gerektiğinde cemiyetin sıhhati için kendilerini feda etmesini bilirler. İnsanın korunmasında vazifelendirilen bu küçücük canlıların organizma uğrunda kendilerini bile yok edebilmeleri karşısında, insan kendisine tevdi edilen emanetleri ne derecede koruyabilmektedir?

[ Ekleyen  (Oltulu) | 30.10.2010 13:26:28 | Okunma : 391 ]
            Oy : 0-Puan : 0


 

Son 5 Yorum

Henüz Yorum Yazılmamış.
İsterseniz Siz yorum yazın..



Yorum ekleyin..(Sadece üyeler)

Kodlar , Duygular (Smile'ler)
 

GİRİŞ
Kullanıcı : 
Şifre : 
Güvenlik : 451136             
Güvenlik : 
Hatırla :   Gizli : 

  
 
MENÜ

Oltulu Menü
    Dağarcık
    Şiir Defteri
    Tadımlık Müzik
    Konuşan Resimler
    Yemek Tarifleri
    İzlenesi Videolar
    İndirebilecekleriniz


Diğer Linkler
    Forumlar
    İletişim Formu
    Ziyaretçi Defteri
    Site İçi Arama
 
Mini Sohbet
       
 
: 0,09