-

               
  v   Şiir Defteri
  v   Klipler/Videolar
  v   Resimler
  v   Müzik/MP3
  v   Yemek Tarifleri

TIKLA DİNLE

[ Yeni pencere aç ]
 
ŞAİRLER

Can YÜCEL

Menapoz

Tayyar YILDIRIM

“Ana” Var “Baba! ” Yok

Sadri HAŞİMOĞLU

Zaman

Cahit KÜLEBİ

Hikaye

Attila İLHAN

Böyle Bir Sevmek

Melih BAKİ

Ağla Yüreğim

Necip Fazıl KISAKÜREK

Canım İstanbul

Cahit Sıtkı TARANCI

Otuz Beş Yaş

Özdemir ASAF

Çırılçıplak

Ahmet HAŞİM

Bir Günün Sonunda Arzu

Abdurrahim KARAKOÇ

Bebeğe Çağrı

Sıtkı GÜR

Uzaktaki Sevgiliye

Muhterem ASLAN

Gece İsterim

Faruk Nafiz ÇAMLIBEL

Sen Nerdesin?

Nazım Hikmet RAN

Üç Selvi

Ahmet TELLİ

Bekle Beni

Kemalettin KAMU

İzmir Yollarından Son Mektup

Neyzen TEVFİK

Neyzen'den...

Refik DURBAŞ

Bin Kuş Ayışığında

Güngör CELEP

Kadın Vardır

Ahmet Selçuk İLKAN

O Adam

Ahmet Muhip DRANAS

Fahriye Abla

Melih CEVDET

Tek Başına

Sunay AKIN

Ama Ölüm

Arif Nihat ASYA

Bayrak

Hüseyin Nihal ATSIZ

Mutlak Seveceksin

Hasan Sami BOLAK

Ellerin

Yahya Kemal BEYATLI

Rindlerin Ölümü

Dilaver CEBECİ

Nur Dağından Gelenler

Aziz Nesin

Şiire Tutunmak

Ahmet ERDEM

Sesine Kar Yağdı

Kazak ABDAL

Ormanda Büyüyen Adam Azgını

Orhan Seyfi ORHON

Annemle Hasbıhal

Rıfat ILGAZ

Alişim

Aşık Sümmani

Nasihat Alana Edem Bir Öğüt

Aşık Reyhani

Bağlar

Aşık Veysel ŞATIROĞLU

Son Şiiri

Mahsuni ŞERİF

Durmuş

Ahmet Kutsi TECER

Nerdesin

Bedri Rahmi EYÜBOĞLU

çakıl

Halit Fahri OZANSOY

Balkonda Saatler

Ahmet NECDET

Ne Çok Enkaz

Enis Behiç KORYÜREK

Son Aşkıma

Bülent ECEVİT

Yargı

Yılmaz ERDOĞAN

Yaşayabilme İhtimali

Fazıl Hüsnü DAĞLARCA

Ölü

Abbas SAYAR

İlan Kiralık Oda

Ziya Osman SABA

Bir Oda Bir Saat Sesi

Bayburtlu Zihni

Seni Bağı İremden Mi Kaçırmış

Ümit Yaşar OĞUZCAN

Unutulmayanlar

Sezai KARAKOÇ

Yağmur Duası

Yusuf HAYALOĞLU

Bir Veda Havası

Necati CUMALI

Güzel Aydınlık

Sabahattin ALİ

Ruhumun Dalgaları

Ataol BEHRAMOĞLU

Ben Ölürsem Akşamüstü Ölürüm

Murathan MUNGAN

Sizden Saklı

Tevfik FİKRET

Han-ı Yağma

Sait Faik ABASIYANIK

Söz Açınca

Oğuz TANSEL

Tutsağın Türküsü

Ahmed ARİF

Hasretinden Prangalar Eskittim
 
Yazılar
 Yeni Yazılan 5 Yazı:

 Hit Yazılar:

 Yazı Gönder
 
SAYAÇ
Bugün : 1
Dün : 4
Toplam : 81462
Kez Ziyaret Edildik..
 
İguana'lar Hakkında
  Yazılar || Bilgi Dağarcığı
   İguana'lar Hakkında

İguana Almadan Önce:
Her şeyden önce iguanaların bakımının kedi,köpek bakımından daha zor ve pahalı olduğunu unutmayınız. Bu hayvanların ihtiyaçlarını bilmeden, minimum ve ufak malzemelerle başlarsanız kısa zamanda yenilerini almak zorunda kalırsınız.Sabırlı olmayan arkadaşların iguana beslemesi zordur çünkü tüm iguanalar vahşidir ve evcilleştirilmesi gerekir.Ayrıca ömürleri yirmi yıla kadar uzayabilir.

Bu süre boyunca oldukça büyük boyutlara ulaşırlar.Uygun bir saklama ortamı sağlamak hem yer hem de ciddi harcama gerektirir.Ülkemizde bu konuda bilinenlerin çoğu yanlış Bu anlamda araştırma yapmaya istekli olmalısınız.Hem bu çalışma için hem de yeşil dostunuzun ihtiyaçları için zamana ihtiyacınız olacak.Uzun sözün kısası,iguanalar,ancak zamanı,sabrı ve maddi imkanı olan, yetişkinler tarafından beslenebilecek,zor bir hayvandır.

İguanalar hakkında yanlış bilinenler:
Haklarında belki en yanlış bilgiye sahip olduğumuz evcil hayvan iguanalardır.Ülkemizde en sık yapılan hataları başlıklar altında açıklıyoruz:

-İguanalar en çok marulu sever:
Tamam iguanalar ot oburdur ama marul ağırlıklı beslenmeyle yaşayamazlar.Neredeyse tamamen marulla beslenen,sayısız iguana var.Beslenme çeşitli olmalıdır.Kesinlikle iguanalar için özel formüle edilmiş,mamalardan da kullanılmalıdır.

-İguanalar kedi, köpek maması ve böcekle beslenmelidir.
Öldürmek istiyorsanız ever.Unutmayın ki iguanalar ot oburdur.Kedi,köpek maması ve böcekler, yüksek miktarda protein içerir ki bu yeşil dostumuzun iç organlarına hasar verip,muhtemelen öldürür.

-İguanalar sindirim için toprak yemelidir.
Çok yanlış. Çünkü yenilen toprak,bağırsakta sıkışarak ölüme sebep olur.Bu arada iguanalar ne bulsa yerler. Bu anlamda dikkatli olmak lazım. Kendilerine zarar verecek,iğne,boncuk vb.cisimleri dahi yutan iguanalar olmuştur. Bulundukları ortama aman dikkat.

-İguanalar sadece koyuldukları kabın boyutu kadar büyür.
Bir çok insan,ufak akvaryuma konduğu için iguanaların büyümeyeceğini düşünür.Tabiî ki doğru değil ve kısa süre sonra akvaryum yeterli olmaz.

-Sadece ısıtıcılı kayalar yeterlidir.
Sadece ısıtıcılı kayayla ısıtılan iguanalar,ısı kaynağı üzerinden hiç kalkmayarak zarar görebilirler.

Buna ek olara UV lambaları kullanılmalıdır.Bunun en hesaplı ve etkin yolu da,sürüngenler için özel satılan flörosanlardır.Ülkemizde de artık rahatlıkla bulunmakta.Bu tip ısıtmada,ısı ışıkla yayıldığı için, akvaryumun bazı kesimlerine ışık yanı ısı ulaşmamalı.Hayvan serinlemek istediği zaman,ısıdan uzaklaşabilmeli.

-İguanaların bakımı çok kolaydır.
 Tam tersi aslında çok zordur.Çocuklar için uygun değildir. Her şeyden önce iguanaların bulundukları ortamın temizliğinin ve ideal ısı ve nemde kalmasını sağlamak bile zahmet isteyen bir uğraş.Dört ayaklı yeşil dostlar,kendi bölgelerini koruma davranışı gösterirler.Hepsi ilk başta vahşidir ve evcilleştirilmesi gerekir.Hem ısırarak,hem kırbaç gibi kuyruklarıyla hem de keskin tırnaklarıyla tehlikeli olabilirler.

-İguanalar veterinere gitmez:
Gitmeleri gerekir. Onlarında parazitleri ve hastalıkları var.İnternette biraz araştırmayla bu konuda yeterli veterinerleri bulabilirsiniz.

-Cüce iguanalar normalleri kadar büyümez.
Cüce iguana diye bir tür yoktur.Bu sadece,iguana satmak için para tuzağıdır.Tüm iguanalar büyür.

-İguanalar aptaldır ve karakterleri yoktur:
Beyinlerinin boyutları düşünülünce oldukça zekiler.Tuvalet eğitimi alan,kaybolunca geri dönebilen iguanalar mevcuttur.İguanalar bireysel özelliklerde taşıyabilir.Aynı ortamda dahi büyüyenler farklı karakterlere sahip olabilirler.

Beslenme:
Kuşku götürmeyen tek şey,ot obur olmalarıdır.İguanaların çok sayıda ufak, keskin dişi vardır.

Çiğnemek yerine, yemek parçalarını parçalarlar.Büyük parçalar koparıp,olduğu gibi yutarlar.

Bu yüzden yemekleri ufak parçalar halinde kesilmelidir.Hatta,bitkileri iyice yıkadıktan sonra, karıştırıp, beraber ufak parçalar halinde kesikin bir bıçakla kesebilirsiniz.Su içtikleri az görülür.Kafalarını sokup içerler.Çoğunlukla yeşilliklerin üzerindeki damlacıkları yalarlar.

Bu anlamda yemeklerinin üzerine,önleri koymadan önce püskürtücüyle içme suyu püskürtmek gerekir.Su soğuk olmamalıdır.Buna rağmen her zaman önünde taze olmalıdır.İguanalar her gün,günde 1 veya 2 kez beslenmelidir.Balıklar gibi değillerdir.Doyunca daha fazla yemezler.

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey bir süre sonra yemeğini önünden almak gerekir.

Aksi halde,çürümeye başlayan yaprakları yiyip, rahatsızlanabilirler.Sabah erken saatler,uyandıktan yarım-bir saat sonra besleme için idealdir.

Erken beslenince,sindirmek için gün sıcaklıklarını kullanır.Gece sindirim ise çok zor ve rahtsız edicidir.Hep aynı saatlerde beslemek,hem tuvalet alışkanlığı hem de konfor için gereklidir.

İguanalar yemekleri için mama kaplarına tırmanırlar.Kolay devrilebilen,kırılabilen bir kap olmamalı.Yemek kabı zeminde olmamalıdır.Aksi halde yerdeki malzemeyi de kazayla yiyebilir.

Birkaç tane su kabı kullanmak bunu da değişik yüksekliklere koymak en iyisidir.Unutmayın iguanalar genellikle tuvaletlerini suyun içerisine yapar.Zemindeki su kabı,tuvalet haline gelebilir.Ayrıca su kabı,hayvanın içerisine giremeyeceği boyutta olmalı.

Aksi halde yüzmeyi seven yeşil dostlar içene girebilir ve/veya tuvaletini yaparak suyu kirletir.Unutmayın beslenme tek yönlü olmamalıdır.Unutmayın ki çoğu ev bitkimiz,iguanalara zararlıdır.Ne kadar yemek istese de önlem alınız.Yemeklerine az miktarda ezilerek toz haline getirmiş kedi veya köpek brewer’s yeast tableti koymanızda çok faydalıdır.

Barınak:
Ufak akvaryumlar uygun değildir.Hatta birkaç yıl içerisinde büyük bir akvaryum bile yeterli olmayacaktır.Kendini bu ile veren arkadaşlar kendi iguana barınaklarını yapmakta.Unutmamak gerekir ki iguanalar duvar kağıtlarını,kaplama malzemelerini vb sökebilir.İguanalar 2,5 senede tam yetişkin boylarına ulaşırlar.

Barınak planlamanızı buna göre yapabilirsiniz.Sıcaklık,iguananın ortamının en önemli öğesidir.Soğuk kanlı tüm hayvanlar gibi iguanalarda bedenlerini ve hayati iç organlarını ısıtmak için dış ısı kaynaklarına ihtiyaç duyar.

Ülkemizin çoğu kısmı ise yeşil dostlarımız için ideal sıcaklıkta değil.İguananın bulunduğu ortam hiçbir zaman 26 C derecenin altına inmemeli ve 32 C – 35 C arasında olmalı.Nem %65-%75 olmalı.Alanın bir kısmı,biraz daha serin olmalı ki,sıcaklayan hayvan o bölüme kaçsın. 

Görüldüğü gibi özel şartlar ancak özel ekipman tarafından sabitlenebilir.Gece evimizde sönen ısıtıcılar,odamızı iguana için ölümcül bir sıcaklığa düşürebilir.Daha önce dediğimiz gibi ısı hem ısıtmalı kaya hem de UV lambaları tarafından yapılmalıdır.

Nem düşükse nem arttırıcı cihazlar kullanılmalıdır.Tüm cihazların kullanımında ve kablo çekiminde,yeşil dostlarımızın çok meraklı ve her şeyi ısırma eğiliminde olduğunu unutmamak gerekir.Ayrıca,hayvanın ısı ve nem kaynaklarına çok yaklaşarak yanması engellenmelidir.Kapalı alanda tutulan iguanalarda en sık görülen rahtsızlık susuzluktur çünkü ortamlarında genellikle yeterince nem olmuyor.Bu problem ölümcül dahi olabilir.Nem arttırıcı cihazları en iyisi iguanadan uzak tutarak,su buharını uygun boru düzeniyle ortama taşımaktır.

İguanalar bulundukları ortamı sürekli dilleriyle yalarlar.Bu sayede bilgi toplasalar da,dile takılan ufak cisimler,boğazı tıkayabilir.

Kendiniz iguana evi yapacaksanız,neme ve ısıya dayanıklı ve kaçırmayacak şekilde olmalı. Tercihen tabanı ve duvarları, sı geçirmeyen malzemeyle kaplanmalı.Kat kat olmalı ki,iguana tercih ettiği sıcaklıktaki katta durmalı.Tırmanacak dal vb. bölümler olmalı.

Birden fazla iguana beslemeyi düşünüyorsanız söylenmesi gereken en önemli şey,erkekler birbirini görmemeli. Aksi halde kendi bölgelerini koruma davranışı göstererek ölümüne kavga edebilirler. Doğada iguanalar tek yaşar ve sadece çiftleşme sezonunda bir araya gelip ayrılırlar. Bu sebeple arkadaşa ihtiyaç duymazlar.

Evcilleştirmek:
İguanalar ilk günlerden itibaren evcilleştirilmelidir.Bu anlamda,bulunduğu ortama her gün yavaşça elinizi uzatmak gerekir.Kesinlikle aniden yakalamayın.Size güvensin.Temasınıza alışsın.Size güvenmeye başladıktan sonra,onun sizin elinize tırmanmasını bekleyin.Unutmayın ki en evcil iguanayı bile elinize alırken, koruyucu eldiven giymelisiniz.

Aksi halde,tutunmak için,tırnaklarını etinize geçirecektir.Evini kesinlikle çok hareketli bir noktaya koymayın.Özel zamana ihtiyacı vardır.Bu,evin en uzak köşesine koyun demek değildir. Sizin yeşil dostunuzu izlediğiniz gibi oda sizi izler bunu unutmayın.

Muhtelif Konular:
İguananızı eve serbest bırakmak sayısız tehlike getirebilir.Korkunca çok çevik olduklarını, daracık yerlere girebileceklerini veya panikle kendini yüksek yerlerden atabileceğini unutmayın.

Uzun süre dışarıda kalırsa,dostunuzun beden ısısını koruyamayacağını ve tehlikeli şekilde üşüyeceğini unutmayın.Ayrıca neredeyse her şeye tırmanabileceğini unutmayın. İguanaların evdeki diğer hayvanlarla anlaşamayacağını sakın unutmayın.

Ne kadar UV lambası kullansanız da,dostunuz gerçek güneş ışığına ihtiyaç duyar. Burada çok önemli bir nokta var.Güneş ışığının yararlı kısmı camdan geçememektedir.

Bu sebeple yaz aylarında,yeşil dostunuzu kucağınıza alarak,balkona veya dışarı çıkmalısınız.Üşütmemesine ve kaçmamasına aşırı özen göstermenizi tavsiye ederiz.Güneşten alabileceği vitamini başka bir kaynaktan alamayacağı için bu güneşlenme seanslarını ihmal etmeyiniz.

İguanaların parmakları ve pençeleri çok güçlü olsa da bir o kadar da hassastır.Kuvvetlice tutunmuş bir hayvanı hızlıca kaldırmayınız.Yavaşça, pençelerini açarak, kaldırınız. Aksi halde tırnağı ve/veya parmağı kırılabilir.Parmağı kırılan iguana tırmanamayacak ve hayatını devam ettiremeyecektir.

Özellikle yetişkin iguanalar insana ciddi zarar verebilirler.Onlarca dikişle sonuçlanan iguana ısırmaları olmuştur.

Dostunuzun evinin tabanı her gün temizlenmelidir.Aksi halde sıcak ve nemin etkisiyle bakteriler çok hızlı ürerler.

İguananızı sıcak havalarda maksimum haftada bir kereye kadar yıkayabilirsiniz.Bu iş için banyo küvetinizi,iyice şampuan ve temizleyici kalıntılarından temizledikten sonra yapabilirsiniz.

İguananızı yakmamak için su çok ılık olmalı ve derinliği dostunuzun ayakları tabana değdiğinde kafası dışarıda kalacak kadar olmalı.Yine çok dikkat edilmesi gereken bir konu:Yeşil dostunuz suya girer girmez muhtemelen tuvaletini yapacaktır.

Ondan sonra suyu boşaltıp,temiz suyla devam etmek gerekir.Herhangi bir temizleyici, sabun vb. kesinlikle kullanılmamalıdır.İlk banyolar birkaç dakika sürerken,ilerleyen zamanlarda 30 dakikaya kadar çıkabilir.Banyo esnasında dostunuzu hiç tek bırakmayın.

İguananızın evini her gün muhakkak su püskürtücüyle spreyleyin.Su soğuk olmasın ve direkt olarak dostunuzun üzerine gelmesin.Bu spreye sadece içme suyu konduğuna başka bir iş için kullanılmadığına çok dikkat edin.

İguanalar gençken yeşildirler. Yaşlandıkça kahverengine dönerler.
İguanalar,tüm sürüngenler gibi deri değiştir.Tek farkla.Onlar tek parça olarak değil de parça parça olarak dökerler.

Tüm bedenlerindeki deri değişir.Bu kesinlikle normaldir ve sağlık göstergesidir. Bunun belli bir rutini yoktur.Kimi zaman bedenin bazı kesimleri daha sık değişir.Bu aşamada sadece gevşek duran derinin dökülmesine yardımcı olmak gerekir.Kolayca çıkmıyorsa kesinlikle çekmemek gerekir.


[ Ekleyen  (Oltulu) | 31.01.2011 09:38:37 | Okunma : 422 ]
            Oy : 0-Puan : 0


 

Son 5 Yorum

Henüz Yorum Yazılmamış.
İsterseniz Siz yorum yazın..



Yorum ekleyin..(Sadece üyeler)

Kodlar , Duygular (Smile'ler)
 

GİRİŞ
Kullanıcı : 
Şifre : 
Güvenlik : 868372             
Güvenlik : 
Hatırla :   Gizli : 

  
 
MENÜ

Oltulu Menü
    Dağarcık
    Şiir Defteri
    Tadımlık Müzik
    Konuşan Resimler
    Yemek Tarifleri
    İzlenesi Videolar
    İndirebilecekleriniz


Diğer Linkler
    Forumlar
    İletişim Formu
    Ziyaretçi Defteri
    Site İçi Arama
 
Mini Sohbet
       
 
: 0,09