-

               
  v   Şiir Defteri
  v   Klipler/Videolar
  v   Resimler
  v   Müzik/MP3
  v   Yemek Tarifleri

TIKLA DİNLE

[ Yeni pencere aç ]
 
ŞAİRLER

Can YÜCEL

Menapoz

Tayyar YILDIRIM

“Ana” Var “Baba! ” Yok

Sadri HAŞİMOĞLU

Zaman

Cahit KÜLEBİ

Hikaye

Attila İLHAN

Böyle Bir Sevmek

Melih BAKİ

Ağla Yüreğim

Necip Fazıl KISAKÜREK

Canım İstanbul

Cahit Sıtkı TARANCI

Otuz Beş Yaş

Özdemir ASAF

Çırılçıplak

Ahmet HAŞİM

Bir Günün Sonunda Arzu

Abdurrahim KARAKOÇ

Bebeğe Çağrı

Sıtkı GÜR

Uzaktaki Sevgiliye

Muhterem ASLAN

Gece İsterim

Faruk Nafiz ÇAMLIBEL

Sen Nerdesin?

Nazım Hikmet RAN

Üç Selvi

Ahmet TELLİ

Bekle Beni

Kemalettin KAMU

İzmir Yollarından Son Mektup

Neyzen TEVFİK

Neyzen'den...

Refik DURBAŞ

Bin Kuş Ayışığında

Güngör CELEP

Kadın Vardır

Ahmet Selçuk İLKAN

O Adam

Ahmet Muhip DRANAS

Fahriye Abla

Melih CEVDET

Tek Başına

Sunay AKIN

Ama Ölüm

Arif Nihat ASYA

Bayrak

Hüseyin Nihal ATSIZ

Mutlak Seveceksin

Hasan Sami BOLAK

Ellerin

Yahya Kemal BEYATLI

Rindlerin Ölümü

Dilaver CEBECİ

Nur Dağından Gelenler

Aziz Nesin

Şiire Tutunmak

Ahmet ERDEM

Sesine Kar Yağdı

Kazak ABDAL

Ormanda Büyüyen Adam Azgını

Orhan Seyfi ORHON

Annemle Hasbıhal

Rıfat ILGAZ

Alişim

Aşık Sümmani

Nasihat Alana Edem Bir Öğüt

Aşık Reyhani

Bağlar

Aşık Veysel ŞATIROĞLU

Son Şiiri

Mahsuni ŞERİF

Durmuş

Ahmet Kutsi TECER

Nerdesin

Bedri Rahmi EYÜBOĞLU

çakıl

Halit Fahri OZANSOY

Balkonda Saatler

Ahmet NECDET

Ne Çok Enkaz

Enis Behiç KORYÜREK

Son Aşkıma

Bülent ECEVİT

Yargı

Yılmaz ERDOĞAN

Yaşayabilme İhtimali

Fazıl Hüsnü DAĞLARCA

Ölü

Abbas SAYAR

İlan Kiralık Oda

Ziya Osman SABA

Bir Oda Bir Saat Sesi

Bayburtlu Zihni

Seni Bağı İremden Mi Kaçırmış

Ümit Yaşar OĞUZCAN

Unutulmayanlar

Sezai KARAKOÇ

Yağmur Duası

Yusuf HAYALOĞLU

Bir Veda Havası

Necati CUMALI

Güzel Aydınlık

Sabahattin ALİ

Ruhumun Dalgaları

Ataol BEHRAMOĞLU

Ben Ölürsem Akşamüstü Ölürüm

Murathan MUNGAN

Sizden Saklı

Tevfik FİKRET

Han-ı Yağma

Sait Faik ABASIYANIK

Söz Açınca

Oğuz TANSEL

Tutsağın Türküsü

Ahmed ARİF

Hasretinden Prangalar Eskittim
 
Yazılar
 Yeni Yazılan 5 Yazı:

 Hit Yazılar:

 Yazı Gönder
 
SAYAÇ
Bugün : 4
Dün : 8
Toplam : 81461
Kez Ziyaret Edildik..
 
Kan Grupları ve Genetik
  Yazılar || Bilgi Dağarcığı
   Kan Grupları ve Genetik

Kan Grupları ve Genetik
Zoolog Arif YILMAZ



Dünyada yaşayan insanların hepsi esas olarak dört kan grubundan birine dahildir. Hepimizin de bildiği gibi bunlar (A), (B), (AB) ve (0) gruplarıdır. Alyuvarlarda iki çeşit enzim vardır. Aglütinojen adı verilen bu iki enzim A ve B adı ile anılır. Kanın serum kısmında ise bunlara karşı iki türlü aglütinin bulunur ve bunlar da Alfa ve Beta olarak isimlendirilir.

A ve B aglütinojeni eri, alyuvarlarda yalnız başlarına veya birlikte bulunabilirler veya hiçbiri de bulunmayabilir. Buna göre alyuvarlarında A aglütinojeni bulunanlar (A) kan grubundan, B aglütinojeni bulunanlar (B) kan grubundan, her iki aglütinojenin birlikte bulunduğu kişiler (AB) kan grubundan ve alyuvarlarında hiçbir aglütinojen olmayanlar da (0) kan grubundan kabul edilirler.

Alyuvarlardaki A ve B aglütinojenleri ile serumdaki Alfa ve Beta aglütininleri birbirine ters olarak bulunurlar. Buna göre (A) grubundan bir kişinin serumunda Beta aglütinini, (B) grubundan bir kişinin serumunda Alfa aglütinini, (0) grubundan bir kişinin serumunda Alfa ve Beta aglütinini bulunur. (AB) grubundan bir kişinin serumunda ise aglütinin bulunmaz.

Bu açıklamalardan sonra kan gruplarını şöyle sıralayabiliriz:

1— (A) grubu: Alyuvarlarda a aglüti, nojeni taşıyan bu grubun serumunda Beta aglütinini vardır. Kendi grubundan ve (0) grubundan kan alır, kendi grubu ve (AB) grubuna kan verebilir.

2— (B) grubu: Bir önceki (A) grubunun tamamen tersidir. Kendi grubu ile (0) grubundan kan alır, kendi grubu ve (AB) grubuna kan verebilir.

3— (AB) grubu: Alyuvarlarında A ve B aglütinojenleri birlikte bulunduğundan diğer grupların serumları ite kümeler halinde alyuvarların yığılmasına sebep olur ve pıhtılaşma meydana getirir. Bunun için kendinden, başka hiçbir gruba kan veremez. Kendi serumunda ise hiçbir aglütinin olmadığından her gruptan kan alabilir. Bu yüzden bu gruba "genel alıcı" adı da verilir.

4— (0) grubu: Bu grubun alyuvarlan hiçbir aglütinojene sahip olmadığından diğer grupların hiçbirinin serumundan etkilenmez, her gruba kan verebilir (genel verici). Serumunda ise iki türlü aglütinin bulunduğundan ancak kendi grubundan kan alabilir.

Kan grubu ferde ait sâbit bir vasıf olup, bütün hayat boyunca değişmeden kalır ve verasetle intikal eder.

Bir insanın vücudunda ne kadar vasıf varsa (boyu, saçı, gözü, tırnakları, iç organları, v.s..) hiç eksiksiz olarak onun hücrelerindeki kromozomlar üzerine genetik şifre olarak işlenmiştir. Kromozomlar üzerinde işlenmiş bulunan bu genetik yapıya G e n o t i p denir. Genotip'te potansiyel olarak bulunan vasıfların vücut üzerinde tezahür etmesine ise F e n o t i p denilir. Her karakter bir gen çifti ile temsil edilir. Bu gen çiftlerinin bir tanesi anadan, diğeri ise babadan gelme olup, allel genler adım alırlar ve homolog kromozomlar (eş kromozomlar) üzerinde karşılıklı olarak bulunurlar. Bir karaktere ait gen dominant (baskın veya kuvvetli) veya ressesif (çekinik veya zayıf) olarak iki halde bulunabilir. Dominant olan gen ressesif olan genin tesirini örter ve fenotipte kuvvetli olan genin temsil ettiği vasıf tezahür eder.

Bir çocukta ana ve babadan aynı vasıfa ait iki gen dominant olarak homolog kromozomlar üzerinde karşılıklı olarak gelmişlerse, bu vasıf çocukta aynen tezahür eder. Eğer bu iki genden birisi dominant, diğeri ressesif ise o takdirde çocuk bu vasıf bakımından dominant gen kimden geldiyse ona benzer. Bazen ne anaya, ne de babaya benzemeyen çocuk meydana gelmesi ise, ana ve babada gizli olarak (dedeler ve ninelerden gelmiş) bulunan ressesif genlerin çocukta biraraya gelmesindendir.

Bir fertte, herhangi bir vasıfa ait gen çiftinin her ikisi de aynı ise böyle fertlere Homozigot, farklı farklı ise (biri dominant, diğeri ressesif) bunlara da Heterozigot fertler denir. Her ikisi de Homozigot (dominant veya ressesif) olarak birbirinin aynı olan ana ile babadan meydana gelen çocukların hepsi de ana ve babalarına benzerler. Ana ile babadan birisi dominant homozigot, diğeri ise ressesif homozigot ise çocukların hepsi de dominant homozigot olana benzerler. Ana ile babadan birisi dominant homozigot, diğeri heterozigot ise çocukların genleri yine dominant homozigot olana benzerler. Ana ile babanın her ikisi de heterozigot ise kendilerine benzeyen ve benzemeyen çocukları olabilir. Ana ile babadan birisi heterozigot, diğeri ressesif homozigot ise çocukların bazısı anaya, bazısı da babaya benzer.

Yukardaki durumları sembolik harflerle kısaca izah etmeye çalışalım:

Herhangi bir vasfa ait dominant (kuvvetli) gen büyük harfle, ressesif (zayıf) gen ise küçük harfle gösterilir. Meselâ siyah göz geni, yeşil göz genine baskındır, öyle ise siyah renk meydana getirebilme geni (S) ile, yeşil göz rengi meydana getirebilme geni ise (s) ile gösterilebilir. Buna göre:

a) Eğer ana ve babanın her ikisi de siyah gözlü ise (dominant homozigot) bütün çocuklar siyah gözlü olur.


b) Ana ve babadan birisi siyah gözlü, diğeri yeşil gözlü ise:


Çocukların hepsi siyah gözlü olmalarına rağmen gizli olarak yeşil gözlülük vasıflarını da taşımaktadırlar.

c) Ana ve babanın her ikisi de siyah gözlü olmalarına rağmen heterozigot (Ss) iseler:


Hem siyah gözlü, ana ve babaya benzeyen, hem de hiçbirine benzemeyen yeşil gözlü çocuk meydana gelebilir.

Kan grupları da aynen yukarıda izah ettiğimiz şekilde ortaya çıkar. A ve B aglütinojenleri dominant (baskın), Alfa ve Beta aglütininleri ise ressesif (zayıf) vasıf olarak nesilden nesile aktarılır ve (o) ile gösterilir. İnsanların dört kan grubuna ayrılması üç türlü genin mevcudiyetinden ileri gelir (A, B, ve 0 genleri). Bu üç çeşit gen ihtimal hesaplarına göre altı şekilde birleşebilirler. Bunların üçü homozigot (AA, BB ve 00), üçü de heterozigot (A0, B0 ve AB) olabilir. Genotipin bu şekillerde olmasına rağmen A0'nın fenotipteki tezahürü A olur ve bu kişiler de (A) grubundandır. Keza B0'ın fenotipteki tezahürü de B olur ve bunların kan grubu da (B) dir. Çocuğun kan grubunun (0) olabilmesi için genotipinin (00) olması icabeder. (AB) kan grubunda ise A ve B genlerinin her ikisi de bir arada bulunur.

Aşağıdaki tabloda insanlardaki kan gruplarına ait fenotipler ve genotipler gösterilmiş ve mümkün olabilecek çocukların da fenotip ve genotipi belirtilmiştir.
Kan grupları ve genetiğe ait yukardaki izahatlardan sonra devamlı olarak aklımızı kurcalayan ve çoğu kimselerin de sordukları soruyu kendimize sorup cevabını da vermeye çalışalım: "İlk atamız ve ilk validemizin birer kan grubu bulunduğuna göre, nasıl oluyor da bizlerde dört kan grubu bulunuyor?" Tablodan da görüleceği üzere ana ve baba her ikisi birden kan grubuna ait genler bakımından genotip olarak hetorozigot iseler (yani birisi Ao, diğeri de Bo), bunlar fenotipte A ve B grubu olarak tezahür ederler ki, bunların dört kan grubundan da ayrı ayrı çocuklarının meydana gelmesi ilmî olarak mümkündür. Demek ki ilk yaratılan atamız ve validemizin genotip olarak kromozomlarına bütün kan gruplarını meydana getirebilecek bir kâbiliyet yerleştirilmiş durumdaydı. Bugün de bu kabiliyet birçok insanlarda mevcut olarak devam etmektedir.

 


[ Ekleyen  (Oltulu) | 30.10.2010 13:16:28 | Okunma : 433 ]
            Oy : 0-Puan : 0


 

Son 5 Yorum

Henüz Yorum Yazılmamış.
İsterseniz Siz yorum yazın..



Yorum ekleyin..(Sadece üyeler)

Kodlar , Duygular (Smile'ler)
 

GİRİŞ
Kullanıcı : 
Şifre : 
Güvenlik : 971888             
Güvenlik : 
Hatırla :   Gizli : 

  
 
MENÜ

Oltulu Menü
    Dağarcık
    Şiir Defteri
    Tadımlık Müzik
    Konuşan Resimler
    Yemek Tarifleri
    İzlenesi Videolar
    İndirebilecekleriniz


Diğer Linkler
    Forumlar
    İletişim Formu
    Ziyaretçi Defteri
    Site İçi Arama
 
Mini Sohbet
       
 
: 0,13