Desteğe Alma:Yer kirazı bitkisi büyüdükçe bir desteğe alınmak zorundadır, alınmazsa bitki kevdi agırlığını taşıyamaz duruma gelecektir ve dalın kırılmasıyla sonuçlanacaktır. Bu yüzden bitkimizi bir destek vasıtasıyla dik tutmalıyız. Bu işlem için 2 yöntem uygulayabiliriz, ben her iki yöntemide uyguladım.
Bunlardan birincisi fotoğrafta gördüğünüz gibi ince sağlam bir çubuğu saksıya batırarak bitkiyi bu çubuğa bağlamaktır.
İkincisi ise yukarıdan bağlayacağımız bir ipi bitkiye dolayarak ipe almaktır. Burada dikkat edilecek nokta ipin naylon ip olmamasıdır. Böyle ipler bitkiyi kesebilir. Örnek ipe alma için fotoğraf 18 e bakılabilir.
Fotoğraf 16 : 06 mayıs 2010 yer kirazı yaprakları
Yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi ilk çıkan yapraklar çok iri, bu fidanın sağlıklı geliştiğini göstermekte. Aşağıdaki foğoğrafta gördüğünüz gibi ilk çiçek tomurcuklarımız da belirginleşti.
Fotoğraf 17 : İlk tomurcuklar.
Fotoğraf 18 : 06 haziran gelişimleri
Fotoğraf 19: Budama.
Budama:
İki gövde olarak büyütmeye çalıştığımız bitkimiz büyüdükçe dallanma eğilimi artmakta. Bu durumu kontrol etmeliyiz. Geç fark edilen dallar keskin bir bıçakla dipten kesilmelidir. Kesilecek dallar genelde içe bakan dallar olmalıdır, dışa doğru büyüyen karşılıklı iki dal bırakılmalıdır. Fotoğraf 23′ de gördüğünüz boy itibariyle üstte çıkan sürgünleri ise serbest bırakmaya başladım. Böylelikle üst kısımlarda daha çok dallanma ve meyve oluşacaktır.
Fotoğraf 20 : Meyve tutmuş yer kirazı
Meyve Tutumu:
Yetiştirdiğimiz Physalis Peruviana çiçeklerinin hepsi meyve tuttu. Buradaki tecrübelerimiz neticesinde kolaylıkla balkonda yetiştirmeye müsayit olduğunu görüyoruz. Kendine verimli olan, yani kendi kendini dölleyebilen, başka bir çeşite ihtiyaç duymayan yer kirazını bir tek olarak ta yetiştirebilirsiniz.
Fotoğraf 21 : 20 haziran 2010
Fotoğraf 22 : 20 haziran 2010
Sulama:
Özellikle meyve oluşumu içerisinde bitkinin su ihtiyacı artmaktadır. Bu bakımdan günlük olarak sulanması gerekmektedir. Bitkinin suya ihtiyacı olduğu vakit hemen yaprakları solarak büzüşür. Bu durumu tayin ederek bitkinin bu duruma düşmesine müsade etmeden sulanması gerekerek bitkinin su stresine girmesi önlenmelidir.
Sulama olarak genel ölçü sabah erken saatlerdir. Kesinlikle güneş altında kalmış öğle sıcaklıklarında bitki sulanmamalıdır.
Fotoğraf 23 : Gelişen bitkiden genel bir görünüş
Fotoğraf 25 : 12 temmuz 2010
Gübreleme:
Bitkimiz saksı içerisinde büyüdüğü için, saksı içerisindeki topraktaki besin elementleri azalmış ve bitmek üzere olduğundan özellikle bitkinin meyve vermeye başladığı zamanlarda 10-15 gün arayla düzenli gübrelemeye ihtiyacı vardır. Gübrelemeyi eliizdeki gübreleri kullanarak değerlendirebilirsiniz. Bitkinin çiçek tomurcuğu oluşturmadan önceki durumunda azot oranı fazla gübreler kullanırken bitkinin meyve verdiği anlarda fosfor oranı fazla gübreler kullanmanızı tavsiye ederim. Kullanmış olduğum toprak karışımı iyi olduğundan ben fazla bir gübreleme yapmadım bir kaç kere sulama suyuna 20 – 20 – 20 kompoze gübre katarak suladım. Eğer gübre alacaksanız organik içerikli gübrelerden tavsiye ederim.
Fotoğraf 26 : 16 temmuz 2010
Fotoğraf 27 : Yaprak budamasının yapılışı
Yaprak Budaması:
Fotoğraf 27 de görüldüğü gibi ilk sararmaya başlayan meyveye kadar olan tüm yaprakları kopardım. Genelde yaşlı olan alt yaprakları koparılmasıyla bitkinin üzerinden bir yükü kaldırmış olmaktayız. Bu yapraklar gereksiz yere bitki besinlerinden ve suyundan faydalanmaktadır. Ayrıca içerilerde kalmış güneş görmeyen, üst üste binmiş yapraklarda koparılarak alınmalıdır.
Yapraklar kesinlikle budak bırakarak kesilmemeli, bunun yerine yaprak yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi gövdeyle birleştiği yerden kopararak alınmalıdır.
Fotoğraf 28 : 21 temmuz 2010
Fotoğraf 29 : 21 temmuz 2010
Fotoğraf 30 : Dalların desteğe alınması
Fotoğraf 31 : Dış kabuğu sararan yer kirazı meyvesi
Fotoğraf 32 : Hasat edilmiş yer kirazları
Fotoğraf 33 : 31 temmuz 2010, Yer Kirazı Hasadı
Hasat zamanı:
Fotoğraf 31,32,33 te görüldüğü gibi kabuğun sararmasıyla hasat zamanın geldiğini görmekteyiz. Yeşil koparılan meyvelerin tadı hoş değil. Meyvelerin hasadını keskin bir bıçak veya makasla dipten kopararak yapabilirsiniz. Elle koparılmak istendiğinde zor olmakta ve bu zorlama esnasında sapla gövdenin birleştiği yerde yaralanmalar olmakta veya sapın bir kısmı gövdede kalmakta.
Hasat edilen meyvenin en merak edilen yanı haliyle ilk denememiz olduğundan dolayı tadıydı. İlk olarak be tadına bakmıştım, ilk tadına baktığım meyve tam sararmamış olduğundan tadını beğenmemiştim. Daha sonraki sararmış olanları yediğimde hoşuma gitti, özellikle buzdolabında biraz soğuyan meyveler daha hoş olmakta.
Yer kirazını tattırdığım herkez beğenmişti. Ama en çok beğenenler kızım Gülsüm ve oğlum Mehmet Emin’ di. Dört gözle meyvelerin sararmasını beklemekteler. Baştan beri verilen emeğin en güzel yanı da bu olsa gerek.
(Bu yazı, Bizimbahçe.net Sitesinden alınmıştır.)