TÜRKİYE'DE İLK OTOMOBİL
Otomobil ilk defâ Fransa'da yapılmıştır. İstanbul'da ilk otomobil ise, 1907 yılının 6 Ekim günü görülmüştür. Bu otomobil Paris'ten İstanbul'a 12 günde gelmişti. Bu sıralarda Fransa'da yapılan bir rallide (daha 20 km hızla gidebilen otomobillerle ne ralli olur ama!) otomobil bir çocuğa çarpmış, çocuk ölmemiş, ancak çok üzülen annesi, 'Keşke bu otomobil keşfedilmeseydi!' demişti. Zaptiye Nezâreti de sokaklarda otomobil dolaşmasını yasakladı. Otomobilin Türkiye'de yaygınlaşması
II. Meşrutiyet'in ilânından sonradır.
TÜRKİYE'DE İLK TRAFİK KAZASI
Bugün Türkiye'de, her 5 dakikada bir trafik kazasiyle karşılaşılıyor.
Yılda ortalama 100 binin üstünde meydana gelen bu kazalarda 10 bine yakın kişi hayatını kaybediyor ve 10 binlerce kişi ya sakat kalıyor veya sakat kalmaktan varını yoğunu harcayarak kurtulabiliyor. Yurdumuzdaki bu dehşetin ilk sayfası, 26 Ocak 1912 tarihinde açıldı.
O gece saat 22 sıralarında, İstanbul Zincirlikuyu'dan hızla gelen bir otomobil, Şişli Câmii önünde İdris isimli bir şahsa çarpmış ve sürücüsü neye uğradığını şaşırarak aynı hızla kaçarken, Pangaltı'da, polislerin 'ihtar ateşi' ile durmak zorunda kalmıştı.
Bu şoför, İtalyan Sefâreti'nde görevli Frederica Rasi isimli bir memurdu. Hemen tutuklanmış ve İdris'in kaldırıldığı Etfal Hastanesi'nde vefât etmesiyle de iş büyümüştü. Ancak, İtalyan Sefareti'nin, hem İdris'in ailesine yüklü bir tazminat ödemeyi, hem de Rasi'ye gereken cezayı vermeyi kabul etmesiyle, dosya ertesi gün kapatıldı. Ama, İstanbul halkı, bu olayı aylarca konuştu.