13 Sayısı Neden Uğursuzdur ?

13 sayısı özellikle Hristiyanlık tarafından uğursuz olarak kabul edilmiştir. 
Kökeni İskandinav mitlerinde geçen bir öyküye dayandırılmaktadır. Bu öyküye göre düzenbaz tanrı Loki, diğer 12 tanrının katıldığı bir şölene 13. olarak giderek eğlenceyi bozmuştur. Bu olay İskandinav halklarının en gözde tanrısı Balder'in ölümüyle sonuçlanan kavgaya yol açmıştır. 
Hristiyanlıkta 13 sayısının uğrusuzluğu ile ilgili birçok teori ortaya atılmıştır. bunlardan birine göre İsa'nın Son Yemek olarak bilinen ve Roma tarafından tutuklanmadan önce havarileri ile son kez bir araya geldiği yemekte masada 13 kişi vardır (12 havari ve İsa). Masadaki 13. kişi olan Yuhanna onu ele verir.
Bunun dışında bir başka teoriye göre İstanbul'un Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedildiği 1453 yılının rakamlarının toplamı 13'dür.
Bu boş inanç Hristiyan dünyasında öylesine güçlüdür ki, bazı kimseler 12 kişiyle birlikte aynı masaya oturmaktan kaçınır; birçok otelin 13 sayısını taşıyan odası ve 13. katı yoktur. Hatta Formula 1 yarışlarında bile araç numarası 13 olan pilot yoktur.12 numaralı pilottan sonra 14. pilot gelir. 
Çoğu zaman yaşanan tesadüfler de 13 sayısının uğursuzluğuna yorulur. NASA'nın insanlı ay yolcuğunun 7. uçuşu olan Apollo 13 projesinin başarısızlığına neden olarak isminde geçen 13 sayısı gösterilmektedir.   
Bu boş inanç çok sayıda edebiyat eseri ve sinema filmine de konu olmuştur. 
Bir başka rivayete göre de Türkler'in İstanbul'u fethi 1453 yılında olduğu için ve bu yılın rakamlarını topladığımızda 13 sayısı elde edildiği için uğursuz bir sayıdır..

Yazının kaynağı : http://www.oltulu.net
Oltulu - Sınırsız Bilgi Paylaşım Platformu