Tarihe Yön Veren İcatlar

 

Tarihe Yön Veren İcatlar

İngiliz ‘Independent’ gazetesi insanlık tarihine yön veren önemli buluşların bir listesini yayınladı. İşte bu buluşlardan en etkili 10 tanesi…

YAY VE OK - M.Ö. 3200
Avcılığın temellerini atan bu icat, ilk çağlarda insanların yaşamını sürdürmesini sağlayarak önemli işlev gördü.

ARŞİMED’İN SU VİDASI - M.Ö. 700
Yunanlı bilgin Arşimed burgusu olarak da bilinen ve yüzlerce yıl kullanılan su yükseltme düzeneği. O dönemlerde yaşamsal önemi olan suya ulaşılmasını sağlıyordu.

ABAKÜS - M.S. 190
Milattan Sonra 190’da Hun İmparatorluğu’nda bulunan, o devirde Babiller’in de kullandığı abaküsler tarihin ilk hesap makinesi olarak kabul ediliyor.

PİL - 1800
Galvani tarafından bir kurbağanın vücudu kullanılarak geliştirilen ilk elektrik devresi olan piller, sürekli yenileniyor ama önemini kaybetmiyor.

BİSİKLET - 1861
Ulaşım alışkanlıklarını değiştiren ve insanları özgürleştiren bisiklet, Fransız Pierre Marchaux tarafından icat edildi.

DİKENLİ TEL - 1873
Çiftçilikte devrim yaratan dikenli telleri icat eden Amerikan çiftçisi zengin oldu. Ekinlerin büyükbaş hayvanlar tarafından telef edilmesini önleyen çitler hâlâ baştacı.

ASPİRİN - 1899
Ateş düşürücü ve ağrı kesici Aspirin’in temellerini Hipokrat atmıştı. Alman kimyager Felix Hoffman ise mükemmel hale getirip piyasaya çıkardı.

TÜKENMEZ KALEM - 1938
Macar gazeteci Laszlo Jose Biro tarafından icat edilen tükenmez kalem, kısa sürede günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline geldi.

BARKOD - 1973
Bir üniversite öğrencisi tarafından evrensel ürün kodu olarak geliştirilen barkodlar, ürün güvenliği alanında devrim yarattı.

ATARİ - 1977


Yazının kaynağı : http://www.oltulu.net
Oltulu - Sınırsız Bilgi Paylaşım Platformu