Dünya Benzeri Bir Gezegen Var Mıdır?

Dünya'dan 120 trilyon mil ya da kısaca 20 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir gezegen bilim dünyasını ayağa kaldırdı.

Hawaii'deki Keck teleskobunu kullanan astronomların keşfettiği Gliese 581g gezegeni yapılan araştırmalara göre üzerinde yaşanabilir bir yer. Dünya'ya yakın boyurlarda ve yakın bir yıldızın yörüngesinde dönüyor.

Kırmızı bir cüce olan Gliese 581 yıldızının çevresinde dönen bu gezegen Goldilocks Zone denilen kritik bir bölgede yer alıyor. Bu bölge, bir gezegenin bir güneşe yakıcı derecede yakın, ya da suyu donduracak derecede uzak değil, tam olarak uygun konumda bulunmasını ifade ediyor.

Kaliforniya Üniveristesi'nden Astronom Steven Vogt yaptığı açıklamada bu gezegenin büyük olasılıkla yaşanmaya müsait olduğunu belirtti. Bununla da kalmadı, çok kolay keşfedilen gezegenin keşif süresinden yola çıkarak daha pek çok benzer, yaşanmaya müsait gezegen olabileceğini aktardı.

Dünyanın 3-4 katı kütleye sahip olan gezegen, yıldızın çevresindeki turunu 37 günde tamamlıyor. Atmosferi olduğu tahmin edilen gezegenin bir yüzü devamlı güneşe dönük, diğer yüzü ise karanlık. Aradaki çizgide yaşamın mümkün olduğu düşünülüyor.

Ortalama sıcaklığın -12 ila -31 derece olduğu ama yeryüzünün farklı bölgelerinde bunun değiştiği aktarılıyor. Yani gezegenin üzerinde farklı bölgelerde, farklı şartlara uyum sağlamış canlı türlerinin bulunması da mümkün görünüyor. Elbette bu gezegen ile ilgili daha fazla ve kanıtlanmış bilgileri bundan sonraki araştırmalar ortaya koyacak.


Yazının kaynağı : http://www.oltulu.net
Oltulu - Sınırsız Bilgi Paylaşım Platformu