Filmlerde sürekli görürüz.Oyuncu sarhoş olarak eve gelir.Kendisinde değildir.Sarhoşa uygulanacak ilk muayene kesinlikle kahvedir.Bu yüzden beynimize kazınan şey sarhoş olana hemen kahve vermektir.Aslında bunun hiçde bilindiği gibi olmadığını bilimsel olarak ıspatlayanlar size neden böyle olmadığı gösteriyor.İşte gerçekler…
Sarhoş İnsanı Kahve Ayıltmaz
Yanlış! Alkol, vücut tarafından sabit bir oranda (bir birim olan 8 gr.’ı yaklaşık bir saatte) metabolize edilir ve bunu hızlandırmanın hiçbir yolu yoktur. Bir büyük boy birada (yarım litre) iki birim alkol vardır. Dolayısıyla iki büyük bira içerseniz, kanınızdaki alkol seviyesinin sıfırlanması dört saat alacaktır. Kahve yalnızca sizin daha uyanık bir sarhoş olmanızı sağlar. En iyisi alkolün etkilerinin kendiliğinden geçmesini beklemektir.Kahve sadece uykuyu kaçırmakta etkilidir.
Kahve Uykuyu Nasıl Kaçırır?
Kahvenin içinde kafein adı verilen özel bir alkoloid bulunur. Bitkisel kökenli bir uyarıcı kimyasal olan kafein, beyin ve sinir sistemi üzerinde hızlandırıcı bir etkiye sahiptir. Nöronların uyarılma eşiğini düşürerek, sinirsel uyarılmayı arttırır.
Adenozin olarak bilinen bir şeker, beyinde belirli almaçlara bağlanarak sinir aktivitesini yavaşlatır. Kafein, adenozinin yerine bu almaçlara bağlanarak, uyku halinin ortadan kalkmasına neden olur. Kafein tarafından işgal edilen almaçlara adenozin bağlanamaz ve hücreler yavaşlamak yerine hızlandırılmış bir etkinliğe girer. Kahve içildiğinde uyku açılmasının yanı sıra kalp atışlarında hızlanma, daha fazla idrar üretimi, vücut ısısında yükselme ve sindirim sisteminde daha fazla asit salgılanması gibi etkiler de görülür. Bunların nedeni, sinir uyartısında kafein nedeniyle görülen azalmanın hipofiz bezini harekete geçirmesidir. Sinir uyartısını düzene sokmak amacıyla adrenalin salgısı başlatılır ve bunun sonucunda da yukarıda sözünü ettiğimiz etkiler ortaya çıkar. Daha yüksek miktarlarda kafein alımı ise baş ağrısı, sinir bozukluğu ve uyuma zorluğu gibi rahatsızlıklara yol açabilir.