Melanin Pigmenti Nedir?

Melanin pigmenti:

İnsan vücudunda birden fazla görevler üstlenmiş bir renk pigmentidir. Hipofiz bezinden salgılanan MSH (Melanin Uyarıcı Hormon) sayesinden  vücudumuzda üretilir ve göze,saçlara ve deriye renk veren bir maddedir. Melanin sentezinden bir gen sorumludur. Bu genin hatalı olması sonucu Albinizm denilen bir olgular ortaya çıkar

Melanin pigmenti'nin oranı az olan saçlar daha çok açık renkli (sarı,kumral) çok olanlar ise koyun renklidir. Yaş ilerledikçe vücuttaki melanin azalabilir. Melanin üretiminden sorumlu hipofiz bezinin görevini tam olarak yerine getirememesi sonucu yaşlılık belirtilerinden saçın ağarması gibi sonuçlar ortaya çıkar.

Melanin gözlerimize rengini veren pigmentlerden birisidir. Gözümüzü zararlı ışınlardan korur. Gözün görme gücünü artırır. Melanin, gözümüzü zararlı ışınlardan koruyamadığı zaman ise katarakt meydana gelir.

Güneş ışığı D vitamini ön maddesini (7- dehidrokolesterol) esas D vitaminine dönüştürür. D vitamini kemik gelişimi ve sağlığı için çok önemlidir. Güneşi az olan bölgelerde melaninin az üretilmesi sayesinden vücut güneşten faydalanabilmiş olur.

Hücre içindeki kromatoforda bulunan melanin pigmenti sayesinde insanların cilt renkleri belirlenir. Melanin pigmentinin etkin olabilmesi güneş ışınlarına bağlıdır. Cilt ne kadar fazla güneş ışınına maruz kalırsa o kadar fazla melanin pigmenti oluşur. Böylece cilt rengimiz koyulaşır. Bir nevi bedenin güneşin zararlı etkilerinden koruyarak, daha hassas hücrelerin zarar görüp kanserleşmesini önler. Yani melanin vücudumuzu güneşin ultraviyole ışınlarına karşı koruyarak zarar görmesini engeller.

İnsan vücudunun çeşitli bölgelerinden melanin pigmenti birikirse çiller ortaya çıkar

Yazının kaynağı : http://www.oltulu.net
Oltulu - Sınırsız Bilgi Paylaşım Platformu