Asyalılar Sütü Neden Sindiremezler ?

Asyalılar Sütü Neden Sindiremezler ?

Çoğu kuzey ve orta avrupalı insan sütü sindirebilrken bir asyalı neden içtiği sütü sindiremez? Aslında cevabı oldukça basit…

Vücut lakta’ya neden gerek duyar?
Lakta süt şekeri olan laktozu glikoz ve galaktoza parçalayan enzimdir. Bebekler anne sütünü sindirebilmek için bu enzimi üretirler. Lakta olmaz ise laktoz damarlarda mayalanır ve bu da şişkinliklere, koliklere (gaz sancısı) ve ishale neden olur. Ama bu dertten yakınan sadece asyalılar değil, çünkü çoğu yetişkin memeliler ve böylece insanda aslında sütü sindiremezler.

Asyalılar sütü neden sindiremezler?
En önemli sebep asyalıların lakta (laktase) enziminin eksik olmasında yatıyor.

Bir istisna – Kuzey ve orta avrupalılar
İnsanlık henüz mandıracılığı bilmediği zamanlarda yetişkinlerde sütün tadını bilmezdi. Sonuç olarak çocukluk çağından itibaren lakta üretimleri gelişmedi. Yaklaşık 12000 sene önce insanlar orta doğuda hayvan beslemeye ve evcilleştirmeye başladıklarında bu hayvanlarının taze sütünü de içtiler ama bunu hazmedemediklerini farkettiler. Gerçi aşağıdaki üç sebepden dolayı zaten kalsiyum kaynağı olarak süte muhtaç da değillerdi ;
• Yeterince yeşilliğe ve sebzeye sahiptiler
• Yetercince balık ve böylece d vitamini alıyorlardı
• Yeterince güneş aldıkları için vucudları d vitaminini üretebiliyordu

Peki ama neden çoğu kuzey ve orta avrupalı bu konuda bir istisna oluyor? Açıklaması basit olduğu kadar gelişim tarihindende kanıtlanabiliyor. Buralarda mandıracılık gelişmeye başladı. Ama ne yeterince yeşillik, sebze ne de vitamin d oluşmasını sağlayacak kadar güneş ışığı vardı. Böylece kalsiyum kaynağı olarak sütü kullanmaya başladılar ve genetik olarak bunu devam ettirdikleri için kuzey avrupalılar hayvanlarını sütünü içebilir ve hazmedebilir duruma geldiler.


Yazının kaynağı : http://www.oltulu.net
Oltulu - Sınırsız Bilgi Paylaşım Platformu