Resimler Sadece üyeler görebilir!.. Bu siteye kısıtlamasız erişmek ve daha sonraki sayfalarda bu uyarı ile karşılaşmamak için şimdi üye olunuz veya daha önce üye olduysanız yan taraftaki giriş panelini kullanarak giriş yapınız.
Her yerde botoks enjeksiyonlarının reklamlarını görüyorsunuz, istenmeyen kırışıklıkları ortadan kaldırmak. Göz zevkinizi bozan gerdanı sürgüne göndermek. Usandırıcı göz kenarındaki kırışıklıkları temizlemek.
Evet, bu doğru. Birçok insan yeniden genç bir görünüme kavuşmak için botoks yaptırıyorlar. Aslında, bazı insanlar birkaç erkek ve kadının kokteyller ve kırışıklık giderici enjeksiyonlar için bir araya geldiği botoks partileri bile veriyorlar.
Bir internet arama motorunda yapılan bir sorgu botoksun kozmetik mucizelerinin çığırtkanlığını yapan düzinelerce site ile sonuçlanır. Botoks’un yıllardır bu amaç için kullanılmasına rağmen, kozmetik kullanımı Amerika Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından ancak Nisan 2002’de onaylanmıştır. (Bazı tıbbi koşulların tedavisinde kullanımı 1989 yılında onaylanmıştı).
Bu makalede Botoks’un ne olduğunu, neden ve nasıl kullanıldığını ve gıda zehirlenmesiyle olan bağlantısını öğreneceksiniz.
Botoks Nedir?
Botoks botulinum toxin A’nın ticarı adıdır. Botoks’un botülizm ile olan ilişkisini bu isim açıklar. Botülizm, birisi clostridium botulinum tarafından üretilen nörotoksin içeren bir şeyler yediğinde ortaya çıkan bir gıda zehirlenmesi çeşididir. Botulinum toxin A clostridium botulinum’un ürettiği nörotoksinlerden bir tanesidir.
Botülizmin en önemli belirtilerinden biri de bazen hayati tehlikesinin olabildiği ispatlanan felçtir. Botulinum toksinleri (A’dan G’ye kadar 7 çeşidi vardır) kendilerini sinir uçlarına eklerler. Bu olduğu zaman kas büzülmelerini tetiklemeden sorumlu olan nörotransmiter madde olan asetilkolin salınılaamaz. VAMP, SNAP–25, sintaksin gibi protein serileri asetilkolin salınımı için hayati önem taşır. Bazı botulinum toksinleri bu proteinlere saldırırlar. Botulinum toksin A (Botoks) SNAP-25’i etkiler.
Basit olarak, botulinum toksinleri normal şartlarda kaslarınıza küçülmelerini söyleyen sinyalleri engeller. Mesela diyelim ki göğsünüzdeki kaslarınıza saldırdı—bu nefes alıp vermenizde derin bir etkiye sebep olabilir. İnsanların botülizmden ölme sebebi genelde budur—Solunumla ilgili olan kaslar felç geçirir yani nefes almak imkânsızlaşır.
İlgili Terimler
*Botülizm: Clostridium botulinum bakterileri tarafından üretilen nörotoksinlerin mideye inmesiyle ortaya çıkan gıda zehirlenmesi; felç olunabilir, hayati tehlike arz edebilir.
*Blepharospasm: Bazı göz kapağı kaslarında görülen istek dışı spazmı andıran küçülme.
*Servikal Distoni: Boyun bölgesindeki kas tonusu bozukluğu.
*Distoni: Bir kişinin istek dışı hareketlerinde bozulmaya yol açan herhangi bir dokudaki anormal miktardaki tansiyon durumu.
*Nörotoksin: Özel olarak sinirsel dokuya etki eden herhangi bir toksin.
*Şaşılık: Gözlerin görsel akslarındaki belirgin paralellik eksikliği.
Kaynak: Stedman’ın Tıbbi Sözlüğü
Bu noktada, birilerinin neden vücutlarına botulinum toksin enjekte ettirmek isteyebileceğini merak ediyor olabilirsiniz. Cevabı basit: eğer vücudun bir bölümü hareket edemezse kırışamaz.
Botoks (botulinum toksin A) Blepharospasm’ı, Servikal Distoni’yi ve şaşılığı tedavi etmede başarılı bir şekilde kullanılır, bunlar bir şekilde spazmı, istek dışı kas büzülmelerini içeren koşullardır.
Bir insanın gözlerinin çevresindeki deri sonsuza dek pürüzsüz kalamaz. Deriyi çevreleyen buruşturmaya neden olan kasların ve uzun kasların tekrar tekrar kullanımı ciddi kaş çatma çizgilerine sebebiyet verebilir.
Botulinum toksinin etkilenen kaslara enjekte edilmesinden bir kaç saat sonradan 2 güne kadarlık bir zaman dilimi arasında spazmlar veya küçülmeler azaltılır veya hepsi birlikte yok edilir. Tedavinin etkileri kalıcı değildir, 3 ila 8 ay arasında sürdüğü belirtilmektedir. Toksini direk olarak belli başlı kas veya kas gruplarına enjekte etmek toksinin vücudun diğer bölgelerine yayılma riskini azaltır.
Botoks ciddi kaş çatma çizgilerini başarılı bir şekilde tedavi etmek için kullanılır ve 65 yaşına kadar yetişkin hastaların kullanımı onaylanmıştır. Örneğin, aynı zamanda botulinum toksin A’nın bir formu olan botoks o kasları çevreleyen alana enjekte edildiğinde o kaslar bir süreliğine kırışıklık yaratamazlar çünkü felçleşirler. Yani, sıkça buruşuk veya kaş çatma çizgileri olarak nitelendirilen o bölgedeki kırışıklıklar geçici olarak yok edilir.
Resimler Sadece üyeler görebilir!.. Bu siteye kısıtlamasız erişmek ve daha sonraki sayfalarda bu uyarı ile karşılaşmamak için şimdi üye olunuz veya daha önce üye olduysanız yan taraftaki giriş panelini kullanarak giriş yapınız.
Olası Yan Etkiler
*Konuşma ve idrak bozukluğu
*Üst solunum yolu enfeksiyonu
*Baş ağrısı
*Boyun ağrısı
*Enjeksiyon bölgesinde çürük ve kırgınlık
*Mide bulantısı
Botoksun diğer uygulamaları şu anda araştırılmaktadır. Gırtlaktaki kasları etkileyen sinirsel bir bozukluk olan spazmik disfoninin botoks tedavisine olumlu cevap verdiği belirtilmiştir. Aynı zamanda, yazar krampı, yüz spazmı, baş ve boyun titremeleri ve aşırı terleme gibi diğer kas tonusu bozukluklarının tedavisinde de kullanılır. Son zamanlarda kronik boyun ve sırt ağrılarındaki kullanımı gözlemek için bir çalışma bile yapılmıştır.
Particiler Dikkat!
Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) botoks partilerinin olası tehlikelerine karşı uyarı bildirileri yayınlamıştır. İster blepharospasm olsun ister şaşılık veya kırışıklık gibi kozmek kaygılar tedavisinde olsun, her koşulda botoks enjeksiyonu kontrollü tıbbi çevrede uygulanması gereken bir prosedürdür. FDA’ye göre, bu tedaviyi kokteyl partisi esnasında idare etmek bu tıbbi prosedürün tehlikelerini azaltır. Botoks enjeksiyonundan sonra her daim ters tepki veya yan etki riski vardır, bu yüzden hastaların olası bir acil durumu kontrol altına alabilecek donanıma sahip bir tıbbi ortamda bulunmaları gerekir. Ve, enjeksiyon zamanına yakın saatlerde alkol almak enjeksiyon bölgesindeki çürükleri kötüleştirebilir.
--------------------
Aradığınız "BİLGİ" İse; Oltulu.com Size Yeter...